تخمیر صنعتی

میکروب هایی ، مانند باکتری ها و مخمرها قادر به تولید انواع مختلفی مواد مفید برای انسان ها هستند . پنی سیلین ، انسولین و آنزیم های پودرهای شست و شو ، تنها سه مورد از این مواد مفید هستند . برای دستیابی به مقدار زیاد این محصولات ، باید میکروب ها را در مقادیر زیاد کشت داد .

تخمیر کننده های صنعتی :

یکی از تخمیر کننده ها ( فرمانتورها ) در شکل زیر نشان داده شده است .

بدنه ی تخمیر کننده از فولاد ضدزنگ و به شکل یک ظرف بزرگ طراحی شده است . درون ظرف نیز از یک محیط کشت پایه ی مناسب پر می شود .

این محیط کشت نوعی مایع غذایی و قندهمراه با برخی مواد دیگر که به رشد و تکثیر سریع میکروب ها کمک می کنند ، است . برخی  میکروب ها فقط نیازمند کربوهیدرات ها و مواد معدنی هستند و برخی دیگر به پروتئین ها و ویتامین ها نیز نیازمندند . اغلب قارچ ها برای رشد و تکثیر نیازمند کربوهیدرات ها ، مواد معدنی و ویتامین ها هستند ، در حالی که مخمرها فقط به قند و مواد معدنی نیاز دارند .

نوعی خاصی میکروب به این محیط کشت پایه اضافه می شود ، تا میکروب ها در آن به رشد و تکثیر بپردازند . درون تخمیر کننده ، برای به گردش در آمدن محیط کشت و ساکن نبودن آن ، هم زن های پره مانندی وجود دارد که توسط یک موتور به چرخش در می آیند .در حین تخمیر میکروبی انرژی زیادی ایجاد می شود . این انرژی باعث گرم شدن محیط کشت می شود . بنابر این بدنه ی دستگاه باید خنک شود . پس از اتمام کار ، مخلوط درون ظرف توسط شیری که در پایین ظرف است جمع آوری می شود . سپس محصول را از کل مخلوط جدا و آن را خالص می کنند .

روش های کشت بسته و کشت پیوسته :

پس از مدت زمان لازم جهت رشد و تکثیر میکروب ها و تولید محصول ، باید محصول را از مخلوط موجود درون تخمیر کننده جدا کرد . برای این کار دو روش عمده وجود دارد .

اگر پس از استخراج محصول ، دستگاه را بشوییم و کلیه ی مراحل را ، برای کشت بعدی ، از اول آغاز کنیم ، این روش کشت بسته می گویند . این روش قدیمی است .

                                                                                                                

روش جدید و پیشرفته تر استفاده از یک لوله یا مجرای تخلیه کننده در دستگاه تخمیر کننده است یعنی یک بار دستگاه را آماده می کنند تا ، پس از گذشت زمان لازم ، محصول تولید شود ، سپس محتویات درون دستگاه مدام توسط لوله ی تخلیه کننده به بیرون هدایت می شود و محصول نیز به طور مداوم استخراج می شود . به همان سرعتی که محتویات از دستگاه تخلیه می شود ، باید محیط کشت جدید به دستگاه اضافه شود تا حجم کلی ثابت بماند . به این روش کشت پیوسته گفته می شود . این سیستم به طور کامل خودکار است و شبانه روز فعالیت دارد .

نمونه هایی از سیستم پیوسته را به طور طبیعی در بدن جانداران نیز می توان مشاهده کرد .به عنوان مثال ، میکروب های هضم کننده ی سلولز ( بیش تر باکتری ها ) در سیرابی معده ی گاو و گوسفند زندگی می کنند . این میکروب ها امکان هضم مقادیر عمده ی علف های خورده شده را فراهم می کنند .

تولید صنعتی پنی سیلین نمونه ای از کشت بسته است

یک مقدار اولیه از قارچ پنی سیلیوم به محیط کشت مایع در دستگاه تخمیر کننده اضافه می شود . این محیط کشت حاوی انواع مختلف قندهاست . دمای محیط نیز همواره باید 24 درجه ی سانتی گراد ثابت باشد . تراکم  و میزان اکسیژن محیط نیز باید به دقت کنترل شود . محصول پنی سیلین بستگی به دو عامل دارد : یکی به تراکم اکسیژن و دیگری به غلظت قندهای مختلف موجود در محیط کشت .

پس از طی 24 ساعت اول ، قارچ ها سریع رشد می کنند . سپس غلظت قندهای موجود در محیط کشت کاهش می یابد و در این حالت قارچ ها پنی سیلین تولید می کنند . پس از حدود یک هفته پنی سیلین در محیط کشت به حداکثر می رسد . سپس محصول جمع آوری و تصفیه می شود . محیط کشت مایع را از فیلترهای مخصوص عبور می دهند و قارچ ها پشت فیلتر می مانند و سپس پنی سیلین نیز از محیط کشت استخراج می شود .

آیا می دانستی؟

۱- آیا می دانستی که سرعت عطسه ی یک آنسان برابر است با 160 کیلومتر در ساعت و این را هم می دانستی که آنسان نمی تواند با چشم باز عطسه کند.

2- آیا می دانستی سریع ترین پیامی که از دستگاه عصبی آنسان به مغز فرستاده می شود با سرعت 288 کیلومتر در ساعت انجام می گیرد.

3- آیا می دانستی که یک آنسان در طول عمرش 50 تن غذا می خورد البته اگر به حالت طبیعی عمرکند.

4- آیا دانستی که فیل تنها حیوانی است که نمی تواند بپرد.

5- آیا می دانستی که یک سوسک بدون سر می تواند 9 روز زنده بماند. قبل از این که از گرسنگی بمیرد

سرطان خون ( لوسمی )

خون از مایع لزجی به نام پلاسما و یاخته های شناور آن که توسط مغز استخوان تولید 

می شود تشکیل شده است   

         

مغز استخوان ماده ای نرم و اسفنجی شکل است که داخل استخوانها یافت می شود. این ماده حاوی یاخته ‌هایی است که یاخته‌ های مادر یا سلول پایه (Stem cell) نامیده می شود و وظیفه آنها تولید یاخته‌ های خونی است.

سه نوع یاخته‌ خونی وجود دارد :
گویچه ‌های سفید خون (گلبولهای سفید) که مسئول دفاع بدن در مقابل عوامل خارجی هستند
گویچه‌های قرمز خون (گلبولهای قرمز خون) که اکسیژن را به بافتها حمل کرده و فرآورده های زائد را از اندامها و بافتها جمع آوری می کنندپلاکتها که وظیفه انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی را بر عهده دارند

سرطان خون (لوسمی) نوعی بیماری پیشرونده و بدخیم اعضای خون ساز بدن است که با تکثیر و تکامل ناقص گویچه‌های سفید خون و پیش سازهای آن در خون و مغز استخوان ایجاد می شود.

لوسمی یا لوکمی leukemia ریشه در زبان لاتین به معنای “خون سفید” دارد و فرآیند تکثیر، خونسازی و ایمنی طبیعی بدن را مختل می ‌کند. اجتماع این یاخته های سرطانی در خارج از مغز استخوان، موجب تشکیل توده هایی در اندامهای حیاتی بدن نظیر مغز و یا بزرگ شدن غده های لنفاوی، طحال، کبد و ناهنجاری عملکرد اندامهای حیاتی بدن می شوند.

لوسمی شایع ترین سرطان اطفال در جهان است.

‎لوسمی براساس طیف، شدت و سرعت پیشرفت روند بیماری به دو دسته حاد (acute) و مزمن (chronic) تعریف می شود.

۱- لوسمی حاد، رشد سریع همراه با تعداد زیادی گویچه‌ های سفید نارس است و مدت فاصله زمانی بین شروع بیماری و گسترش دامنه آن بسیار کوتاه است.

۲- لوسمی مزمن، رشد آهسته همراه با تعداد بیشتری یاخته های سرطانی بالغ تر است و مدت زمان طولانی تا بروز علائم بالینی آن دارد.

لوسمی نیز با توجه به نوع یاخته موجود در بافت مغز استخوان که دچار تراریختی و سرطان شده است تعریف می شود و اشکال مختلفی از این نوع سرطان وجود دارد که هر کدام نشانه ها و عوارض خاص خود را دارند.

لوسمی بر اساس نوع گویچه سفید خون که دچار تراریختگی و سرطان شده به دو دسته تقسیم می شود:

i) لنفوئیدی (lymphocytic) یا لنفوبلاستی ( lymphoblastic)
ii)
میلوئیدی ( myelogenous )

با توجه به طبقه بندی فوق، شایع ترین اشکال لوسمی بر اساس سرعت پیشرفت روند بیماری و نوع گویچه سفید خون که دچار تراریختگی و سرطان شده به چهار گروه تقسیم می شود که عبارتند از:

۱- لوسمی لنفوئیدی یا لنفو بلاستی حاد: لوسمی لنفو بلاستی حاد بیماریی است که در آن تعداد بسیار زیادی از گویچه های سفید خون که مسئول دفاع بدن در مقابل عوامل خارجی هستند و “لنفوسیت” نامیده می شوند و هنوز به طور کامل تکامل نیافته اند دچار اختلال شده و بطور فزاینده ای در خون محیطی (blood peripheral) و مغز استخوان یافت می شوند. علاوه بر این، تجمع این یاخته ها در بافتهای لنفاوی باعث بزرگ شدن این اندامها می شود. ازدیاد لنفوسیتها نیر منجر به کاهش تعداد سایر یاخته‌های خونی مانند گویچه‌های قرمز و پلاکت ها شده و این عدم تعادل یاخته‌های خونی منجر به کم خونی، خونریزی و عدم انعقاد خون می شود. مدت فاصله زمانی بین شروع بیماری و گسترش دامنه آن بسیار سریع و کوتاه است. لوسمی لنفوبلاستی حاد، شایع ترین نوع لوسمی در اطفال است که اغلب در کودکان بین سنین ۲ تا ۶ سال تظاهر می کند. گروه سنی دیگری که در مقابل این بیماری بیش از بقیه آسیب پذیر هستند، افراد بالای ۷۵ سال را تشکیل می دهند.

۲- لوسمی میلوئیدی حاد: تراریختگی یاخته های “میلوئید” گویچه های سفید خون است که فرآیند تکثیر و خونسازی و ایمنی طبیعی بدن را مختل می ‌کند. این نوع سرطان دارای چندین زیرگونه و میانگین سن ابتلا به آن ۶۴ سال است. این نوع لوسمی در مقایسه با لوسمی لنفوسیتی حاد کمتر در کودکان دیده می شود اما کودکان مبتلا به سندرم دان (Down Syndrome) در سه سال ابتدایی زندگی استعداد بیشتری برای ابتلا به آن دارند.

۳- لوسمی لنفوئیدی مزمن: شایع ترین نوع لوسمی بزرگسالان است. طیف رشد و پیشرفت این نوع لوسمی بسیار کند و آهسته است و اغلب در افراد سالمند تظاهر می کند. میانگین سن بروز لوسمی لنفوئیدی مزمن ۶۰ سال است و ابتلا به آن در سنین پایین تر از ۳۰ سال بسیار غیر طبیعی و در کودکان بسیار نادر است. این نوع لوسمی در مردان بالای ۵۰ سال شایع تر است و اغلب به طور تصادفی و هنگام معاینات و آزمایش معمولی خون که افراد برای تشخیص بیماری های دیگر انجام می دهند، تشخیص داده می ‌شود.

۴- لوسمی میلوئیدی مزمن: این نوع لوسمی یک بیماری اکتسابی ناشی از یک نوع ناهنجاری در کروموزوم ۲۲ یاخته ‌های مغز استخوان است. لوسمی میلوئیدی مزمن در مردان بین سنین ۴۰ تا ۶۰ سال شایع تر است و افرادی که تحت تشعشعات یونیزه و یا تماس با بنزین و مشتقات آن قرار داشته اند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند.

دکتر محمود بهزاد

دکتر محمود بهزاد سال ۱۲۹۲ در رشت دیده به جهان گشود و در عصر روز پنجشنبه ۸ شهریور ۱۳۸۶ در سن ۹۴ سالگی درگذشت. تحصیلات دوره ابتدایی و متوسطه را در رشت گذراند و جزء اولین دیپلمه‌های گیلان بود. سپس به دانشسرای عالی راه یافت و در سال۱۳۱۴ در رشته علوم طبیعی و تربیتی فارغ التحصیل شد. پس از اتمام خدمت نظام وظیفه رهسپار کرمانشاه شد و به مدت ۵ سال در آن استان ماند و سپس به رشت مراجعت کرد. به دلیل آشنایی کامل با زبان فرانسوی و مطالعات مداوم، کتاب «داروین چه می گوید؟» را به سال ۱۳۲۲ تالیف و کتاب «راز وراثت» اثر ژان روستان را در سال ۱۳۲۳ ترجمه کرد. تحصیلات و فعالیت های علمی: در سال ۱۳۲۴ با توجه به علاقه زیادی که به زیست شیمی داشت، به موازات تدریس در دبیرستان البرز تهران در دانشکده داروسازی ثبت نام کرد و در سال ۱۳۲۸ با اخذ مدرک دکترای داروسازی، فعالیت خود را در تهیه کتاب های درسی و کمی درسی متمرکز ساخت. استاد به سه زبان فرانسه، انگلیسی و آلمانی آشنایی دارد. در سال ۱۳۳۹ با ترجمه کتاب «سرگذشت زمین» تالیف جورج گاموف وی برنده جایزه سلطنتی شد. ترجمه کتاب «روانشناسی فیزیولوژیک» که در سال ۱۳۴۸ انتشار یافت، موجب شد برای تدریس روانشناسی فیزیولوژیک به دانشگاه تهران دعوت شود. از آن پس در دانشگاه تهران، دانشسرای عالی و مدرسه عالی دختران به تدریس زیست شناسی و روانشناسی فیزیولوژیک پرداخت. وی از سال ۱۳۳۹ به مدت ۱۵ سال در دبیرستان رازی علوم طبیعی را به زبان فرانسوی تدریس کرد. در سال ۱۳۴۱ مامور تاسیس سازمان کتاب های درسی شد و مدت دو سال ریاست این سازمان را به عهده داشت. خدمات درخشان او در سازمان کتاب های درسی فراموش نشدنی است؛ با تلاش او همه کتاب های درسی ایران (از دوره ابتدایی تا پایان دوره متوسطه) تدوین و تالیف شد و با رسم الخط واحدی به چاپ رسید. در سال ۱۳۶۰ به زادگاه خود بازگشت و همکاری خود را با انجمن داروسازان گیلان آغاز کرد و با بیش از ۶۰ سال تدریس در زمینه‌های مختلف زیست شناسی، فیزیولوژی و ژنتیک به عنوان «پدر زیست شناسی نوین ایران» معروف شد. استاد دکتر بهزاد پرکارترین نویسنده و مترجم کتاب های علمی در ایران است. تعداد تالیف ها و ترجمه های او به ۹۸ جلد کتاب می‌رسد که ۶۳ کتاب را به تنهایی و ۳۵ کتاب دیگر را به یاری همکاران دانشمند خود تالیف و ترجمه کرده است. آثار او عموماً مورد استقبال و توجه دانش پژوهان، دانشجویان و دانش آموزان قرار گرفته و برخی از تالیف ها و ترجمه‌های وی همانند «داروینیسم و تکامل» اکنون به چاپ دهم رسیده است. علاوه بر آثاری که نام برده شد و نیز کتاب هایی که با همکاری دیگر استادان منتشر ساخته، صدها مقاله در زمینه‌های مختلف از وی به چاپ رسیده است. تا روزهای پایانی عمر نیز با همکاری انجمن داروسازان، مجله «حکمت» حاوی آخرین اطلاعات پزشکی و داروسازی را در رشت منتشر می‌کرد. دکتر بهزاد هشتم شهریور 1386 در رشت درگذشت.

مرگ: دکتر بهزاد، ساعت ۴:۳۰ عصر ۸ شهریور ۱۳۸۶ به دنبال یک بیماری چندماهه که حتی در روزهای آخر نیز او را از پا نیانداخت، در منزل شخصی خود در رشت درگذشت. تالیفات: بیولوژی برای همه آیا به راستی انسان زاده میمون است؟ (چاپ ۴) بدن من (چاپ ۲) علوم سال سوم دبستان های کشور علوم سال چهارم دبستان های کشور نکاتی چند درباره  ژنتیک (چاپ ۲) نکاتی چند درباره فیزیولوژی عمومی نکاتی چند درباره فیزیولوژی اعصاب و غدد داخلی (چاپ ۲) نکاتی چند درباره زیست شناسی (چاپ ۲) نکاتی چند درباره روانشناسی فیزیولوژیک داروینیسم و تکامل (چاپ ۹) گیاه شناسی برای سال ششم طبیعی علم (چاپ ۴) روانشناسی حیوانی تئوری تکامل و روانشناسی (چاپ ۲) مغز آدمی از دیدگاه روانشناسی، جانورشناسی (در ۱۶ جلد) قانون جنگل ابعاد انسانی نوع آدمی بیوتکنولوژی تالیفات با همکاری دیگران: علوم سال اول راهنمایی علوم سال دوم راهنمایی علوم سال سوم راهنمایی دوره کامل علوم طبیعی برای دبیرستان ها (۱۱ جلد) ترجمه: راز وراثت (چاپ ۲) قرن داروین (چاپ ۲) اسرار مغز آدمی (چاپ ۲) تن آدم (چاپ ۲) علم وراثت رمز تکوین اسرار بدن زندگی ما به چه موادی بسته است حیات و انرژی بیوگرافی پیش از تولد (چاپ ۲) فقط یک تریلیون روانشناسی فیزیولوژیک (چاپ ۲) جهان از چه ساخته شده است سرگذشت زمین (چاپ ۴) جهان چگونه آغاز شد شناخت حیات زندگی گیاهی سرچشمه زندگی (چاپ ۲) سرگذشت زیست شناسی زیست شناسی BSCS محدودیت های رشد (چاپ ۲) زمین در خطر (چاپ ۳) تکامل (سری طلایی) گیاه شناسی (سری طلایی) کانی های جهان (سری طلایی) وراثت و طبیعت آدمی پاولف آیا به راستی مردان برتر از زنان اند؟ جهان در سراشیبی سقوط دانشنامه عمومی (جهان جانداران) شور هستی زندگی نامه داروین راز تندرستی آلرژی (زیر چاپ) آسم (زیر چاپ) درس نامه پزشکی پیشگیری و پزشکی اجتماعی ویرایش ۱۴ (ترجمه و ویرایش) زمینه روانشناسی هیلگارد(ویرایش ۱۴)-آخرین کار ترجمه دکتر بهزاد که در اردیبهشت ۱۳۸۶ چاپ شد.

برندگان جایزه نوبل در زیست شناسی و پزشکی:


سال

نام زیست شناسی

ملیت

عنوان پژوهش

1901

امیل آدولف فون بهرینگ

-

کشف واکسن دیفتری


1902

رونالدراس

-

کارهای تحقیقاتی در زمینه بیماری مالاریا



1903

نیلز رایبرگ فینسن

-

برای درمان بیماری لوپوس ولگاریس با تمرکز اشعه

1904

ایوان پترویچ پاولوف

-

برای کارهای اساسی او در فیزیولوژی هضم و بازتاب شرطی

1905

روبرت کخ

-

کشف میکروب بیماری سیاه زخم و بیماری سل

1906

کامیلوگلژی
رامون کاژال

-

کار بر روی سیستم اعصاب

1907

چارلز لوئی آلفونس لاواران

-

کشفیات درباره ایجاد بیماری به وسیله پروتوزوئرها ، انگل مالاریا و تریپانوزوم عامل بیماری خواب در حیوان و انسان

1908

ایلیا ایلیچ مچنیکف
پل ریش

-

ایمنی سلولی و تئوری فاگوسیتوز


1909

امیل تئودورکوچر

-

برای تحقیقات او در فیزیولوژی ، پاتولوژی و جراحی غده تیروئید

1910

کارل مارتین کوسل

-

شناسایی ساختار سلولی و همچنین شناساندن ساختمان نوکلئو پروتئین

1911

آلوار گوستراند

-

برای مطالعه درباره دوربینی چشم

1912

آلکسیس کارل

-

برای تحقیقات درباره ساختار رگها و پیوند رگهای خونی

1913

چارلز روبرت ریشت

-

کارهای تحقیق او درباره اثرات شوک آنافیلاکسی و مطالعه درباره پرحساسیتی که بوسیله عوامل خارجی در بدن ایجاد می‌شود

1914

روبرت بارانی

-

فیزیولوژی و پاتولوژی قلب

1919

جرلس بورده

-

کشفیات درباره ایمنی بدن ، شناساندن سرم ایمنی و استفاده از سرمها در تشخیص بیماریهای مختلف ، کشف عامل سیاه سرفه و همچنین تحقیقات او در زمینه انعقاد خون و باکتریوفاژها

1920

آگوست کروو

-

کشف نظم مکانیسم مویرگها و نقش هورمونها در کنترل مویرگها

1922

آرچیبالد و یویان هیل
اوتو فرتیزمیرهوف

-

کشفیات او درباره ارتباط ایجاد حرارت در عضلات
کشف ارتباط بین مصرف مقدار اکسیژن و ایجاد اسید لاکتیک در عضلات

1923

جان جیمز ماک لود
بافتینگ

-

کشف انسولین

1924

ویلم انیتهوون

-

کشف او درباره مکانیزم الکتروکاردیوگرام

1926

آندرآس فیبیگر

-

کشف او درباره اسپیروپترا و کارسینوما

1927

ژولیوس واگنر جورگ

-

کشف او درباره تلقیح میکروب مالاریا در درمان جنون فلج کننده

1928

چارلز ژول هانری نیکول

-

تحقیقات او درباره تیفوس

1929

سرفردریک گولاند هوپکینز
کریستان ای جکمن

-

کشف او درباره ویتامینهای تقویت کننده رشد
کشف او درباره ویتامینهای ضد تشنج

1930

کارل لانداشتینر

-

کشف گروههای خونی انسانی و همچنین کارهای تحقیقاتی او در زمینه‌های باکتریولوژی ، ایمونولوژی و پاتولوژی

1931

اوتو واربورگ

-

کشف او درباره طبیعت و واکنشهای تنفس سلولی و همچنین مطالعات او درباره فتوسنتز و متابولیسم و تحقیقات او درباره پیشگیری از سرطان

1932

بارون ادگار داگلاس آدریان
سرچارلز اسکات شرنیگتون

-

کشفیات آنها درباره عمل نورونها


1933

توماس هانت مورگان

-

کشف اعمال کرموزوم در انتقال وراثت و فعالیتهای او با مگس سرکه

1934

جرج ریچارد مینوت
ویلیام پارلی مورفی جرج هویت ویپل

-

برای کشفیات آنها درباره درمان کم خونیها با جگر

1935

هانس اسپمان

-

کشف او در گسترش جنینی


1936

سرهانری هالت ویل
اتولوی

-

کشفیات آنها درباره تبادلات شیمیایی در عصب


1937

آلبرت زنت جیورجی ون ناگی راپولت

-

برای کشف او درباره اثرات بیولوژیک ویتامین C

1938

کورنیل جین فرانسواهایمن

-

کشف او درباره نقش سینوس و آئورت در تنظیم تنفس

1939

گرهاردوماک

-

کشف او درباره اثر ضد باکتری پرونتوزیل

1943

ادوارد آدلبرت دویزی
هندیک کارل پتردام

-

کشف او درباره ساختار شیمیایی ویتامینK

1944

ژوزف اولانگر
هربرت اسپنسر گاسر

-

تحقیقات او درباره فیبرهای عصبی

1945

سرالکساندر فلمینگ
ارنست بوریس چیت
سرهوارد والترفلوری

-

کشف پنی‌سیلین و اثرات درمانی آن در بیماریهای عفونی

1946

ژوزف هرمان مولر

-

کشف اثرات جهش ژنی از طریق کاربرد اشعه ایکس

1947

برنارد و آلبرتوهوسیtd>

-

کشف اثرات هورمونهای هیپوفیزی در متابولیسم قندها

1948

پل هرمان مولر

-

کشف اثرات د.د.ت بر ضد حشرات

1949

آنتونیومونیز
والتررودلف هس

-

کشف او درباره اثرات لوکوتومی در درمان پیسکوز
کشف او درباره نقش مغز در هماهنگ کردن فعالیت اعضای بدن

1950

فیلیپ هنچ
ادوارد کندال
تادوریخشتین

-

کشف آنها درباره هورمونهای غدد فوق کلیوی

1951

ماکس تیلر

-

کشف او درباره تب زرد و نحوه مبارزه با آن


1952

سلمان آبراهام واکسمن

-

کشف استرپتومایسین و اثرات آن بر ضد میکروب سل

1953

فریتزآلبرت یپمن
سرهانس آدولف کربز

-

کشف کو آنزیم A و نقش آن در متابولیسم
برای کشف او درباره سیکل اسید سیتریک

1954

جان فرانکلین اندرس
توماس اوکل ولر فردریک چاپمن روبینس

-

برای کشف آنها بر روی کشت ویروس پولیومیلت در بافتها


1955

آکسل تائورل

-

برای کشف آنزیمهای اکسیدکننده



1956

آندره کورناند
ورنرفورسمن
دیکینسون ریچارد

-

برای کشف برخی از تغییرات پاتولوژیک دستگاه گردش خون


1957

دانیل بووت

-

کشف او درباره ترکیبات سنتیک و اثرات آن بر روی اعضا و اسکلت بدن

1958

جرج ولزبیدل
تاتوم لدربرگ

-

ثابت کردند که کلیه واکنشهای بیوشیمی در موجودات در مراحل مختلف با ژنها کنترل می‌شوند و هر ژن یکی از مراحل تغییرات موتاسیونی را تحت کنترل دارد. این واکنشها بوسیله آنزیمها کاتالیز می‌شوند و هر ژنی مسئول سنتز یکی از این آنزیمهاست

1959

آرتور کورنبرگ
سورو اوکوآ

-

کشف اثرات بیولوژیک DNA و RNA

1960

سرفرانک ماک فارلین بورنت
سرپیتربریان مداوار

-

برای کشف آنها درباره ایمنی اکتسابی


1961

جرج ون بکسی

-

برای کشف او درباره مکانیزم فیزیکی حلزون گوش

1962

فرانسیس کریک

-

کشف ساختار اسید نوکلئیک



1963

سرجون کریوآکلز سرآلان لویدهوچکین
سرآندروفیلدینگ هاکسلی

-

برای کشف آنها درباره مکانیسم یونی در داخل سلول

1965

فرانسواژاکوب
آندره میکل لوف ژاک موناد

-

کشف آنها درباره کنترل ژنتیکی آنزیم و سنتز ویروسها

1966

فرانسیس پیتون روس

-

کشف ویروس سرطانها

1967

راگنارگرانیت
هالون هارتلین
جرج والد

-

کشفیات آنها درباره فیزیولوژی و شیمی چشم

1968

روبرت هولی
هارگوکورنا مارشال نیرنبرگ

-

برای کشف آنها در تفسیر (رمز گشایی ماده ژنتیکی(کدهای ژنتیکی)) و عمل آنها در سنتز پروتئینها

1969

ماکس دلبروک
آلفرد دی هرشی
ادواردلوریا

-

برای کشف آنها درباره مکانیسم و ساختار ژنتیکی ویروسها

1970

اولف اسوانت ون اولر
جولیوس آکسلرود
سربرنارد کارتز

-

برای کشف آنها درباره مکانیسم ذخیره کردن و آزاد سازی همورال اعصابی

1971

ارل جویز

-

هورمونها



1972

رودنی روبرت پورتر
جرالد آدلمن

-

پژوهش در ساختار شیمیایی آنتی بادی



1973

کونرادلوزنز
نیکولاس تین برگن کارل فریش

-

برای کشف آنها درباره رفتار فردی و اجتماعی

1974

جرج امیل پالاد

-

تحقیقات گسترده در زیست شناسی سلولی



1975

رناتو دو لبکو
دیوید بالتیمور هوارد مارتین تیمن

-

کشف رابطه ویروسهای تومور با و عوامل ژنتیکی سلول


1976

باروخ بلومبرگ
دانیل گاجوسک

-

برای کشف آنها درباره مکانیسم و انتشار بیماریهای عفونی


1977

روزالین ساسمن یالو
روجرگیلمن و اندریوشالی

-

برای ابداع روش رادیو ایمنواسی برای هورمونهای پپتیدی
برای کشف هورمون پپتیدی تولید شده در مغز

1978

ورنرآربر
دانیل ناتان
هامیلتون اسمیت

-

برای کشف آنها درباره آنزیمهای محدود کننده و کاربرد آن در ژنتیک



1979

آلان کورماک گادفری هونسفیلد

-

برای ابداع روشهای توموگرافی با کامپیوتر


1980

باروج بناسراف
ژان دوسه
ژرژ اسنل

-

برای کشف آنها درباره سطح سلولی در تنظیم واکنش ایمنولوژیک


1981

روجراسپری
دیوید هوبل
تورستن ویزل

-

برای کشف اعمال اختصاصی نیمکره‌های مغزیدستگاه بینایی

1982

سون برگستروم نبگت ساموئلسون
جون وین

-

برای کشف آنها درباره پروستاگلاندین و مواد فعال بیولوژیکی وابسته


1983

باباراماک کلینتاک

-

برای کشف او درباره عوامل متحرک ژنتیکی


1984

نیلز جرن جرج کهلر
سنرارمیلستین

-

برای تئوریهای مربوط به سیستم ایمنی و کشف منوکلونال آنتی بادی

1985

مایکل براون ژوزف گلدستین

-

برای کشف آنها در مورد تنظیم متابولیسم کلسترول



1986

استانلی کوهن ریتالوی مونتالچینی

-

برای کشف آنها درباره عوامل رشد در بدن


1987

سوسوموتوناگاوا

-

برای کشف او درباره اصول ژنتیکی انواع آنتی بادیها

1988

جیمز وایت بلاک گرترودالیون جرج هیچینگ

-

برای کشف آنها درباره اصول اساسی درمان با دارو



1989

میکل بیشاب هارولد وارموس

-

برای کشف آنها درباره مبنای سلولی ویروسهای سرطانزا



1990

ژوزف موری ادوارد توماس

-کانادا

برای کشف آنها درباره پیوند سلولی و اعضا در بیماریهای انسانی

1991

اروین ناهر برت ساکمن

-

برای کشف آنها درباره کانالهای تبادلات یونی در غشای سلولها

1992

ادموندفیشر ادوین کربس

-

برای کشف آنها درباره فسفوریلاسیون پروتئینها

1993

ریچارد روبرت فیلیپ شارپ

-

برای کشف ژنهای ویران کننده


1994

آلفردگیلمان مارتین رودبل

-

برای کشف آنها درباره پروتئین G و نقش آن در تبادلات سلولی


1995

ادوارد لویس کریستین ولهارد
اریک ویشوس

-

برای کشف آنها درباره نقش ژنها در کنترل اولیه جنینی

1996

پیتر دوهرتی و رولف ناگل

-

برای کشف آنها درباره شناسایی سلولهای عفونی شده با ویروس به وسیله سیستم ایمنی

1997

استانلی پروسینر

-

کشف پریون به عنوان عامل ایجاد عفونت در انسان